Vijenac 714 - 716

Matica hrvatska

PREDSTAVLJANJE KNJIGE DON STIPE PERKOVA RAZGOVORI (NE)UGODNI PUKA PRIMOŠTENSKOGA, OMH U ŠIBENIKU, 2. SRPNJA

I živa riječ svjedoka piše povijest

Zdenka Bilušić

 

U dvorani Gradske knjižnice Jurja Šižgorića u Šibeniku 2. srpnja predstavljena je knjiga don Stipe Perkova Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga (OMH u Šibeniku, 2021). Knjiga sadrži razgovore, mahom s Primoštencima, ali i s drugim osobama iz javnoga, vjerskog, kulturnog i političkog života, koje je don Stipe Perkov vodio za niz vjerskih časopisa koje je uređivao, a neke i pokrenuo. Knjigu su predstavili Zdenka Bilušić, u ime nakladnika, Dijana Mikšić Labura i autor.

Don Stipe Perkov cijeli je život posvetio šibenskom kraju i njegovu puku, napose Primoštenu, njegovoj povijesti, kulturi te afirmaciji kulturne i vjerske samobitnosti. Uz Ivana Pažanina bio je urednik putopisno-povijesne studije Roka Ivande Baština izgubljene Bosiljine u izdanju Ogranka MH u Trogiru, nagrađene Zlatnom poveljom Matice hrvatske 2020.

 


Izd. OMH u Šibeniku, 2021.

 

 

Razgovori (ne)ugodni puka primoštenskoga jesu knjiga razgovora, intervjua s Primoštencima, od kojih je većina objavljena u časopisu Vjera u kamenu, čiji je don Stipe Perkov pokretač i urednik. Malo tko zna s toliko jednostavnosti i umijeća komunicirati sa svim ljudima, pogotovo sa svojim sumještanima, o temama rata i poraća, koje su i danas aktualne. Mnogi od sugovornika don Stipe Perkova više nisu među nama, a kada uzmanjkaju svjedoci i kada se sve zaboravi, pojedinačno će se ionako čitati kao opće i postat će tek statistički podatak ili čak ni to. Naravno da se te životne priče ne iscrpljuju izvanjskim događajnim elementima, nego se prelijevaju neomeđivim poljem nebrojenih osobnih duhovnih stvarnosti. U vremenima pomalo nesklonima knjizi autor se smatra obveznim nastaviti na zacrtanim putanjama u već spomenutom časopisu i, nečitateljskom vremenu usprkos, zalagati se za vrijednosti u koje osobno i duboko vjeruje, svjestan nužnosti osvješćivanja svijeta oko nas i progovaranja istine. Knjiga će svakako pridonijeti dubljem razumijevanju ne tako daleke nam povijesti. Narativno klupko satkano je od lokalnog i pomalo zaboravljena zavičajnoga primoštenskog idioma i time je vrednije i u jezičnom smislu.

Sposobnost sažimanja životnih priča u oblik intervjua omogućuje čitatelju doživljaj specifičnoga vremena i vlastite povijesti kao popudbine za budućnost. Ogranak MH u Šibeniku u ulozi nakladnika još je jednom odgovorio duhovnim potrebama puka u kojemu i za koji djeluje.


 

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak